Oreel Hallum

Groot plaatwerk snel en ergonomisch verantwoord gebogen op Schröder zwenkbuigmachine

Plaatbewerkingsbedrijf Oreel heeft een Schröder zwenkbuigmachine aangeschaft. Aanleiding hiervoor is het brede scala aan klanten, de diversiteit aan producten en de te bedienen markten. “Het gaat dan vooral om afnemers van bewerkte gevelbeplating en omkasting voor grotere machines.”

Bedrijven moeten blijven investeren in nieuwe, snellere, geautomatiseerde machines. “Bovendien kunnen we door deze forse investering blijven concurreren met bijvoorbeeld de maakindustrie in Oost-Europa.” Sytse Oreel, directeur-eigenaar van Oreel vindt dat bedrijven moeten blijven investeren in nieuwe, snellere en geautomatiseerde machines. “Het is van groot belang dat we zowel eenvoudige als complexe producten maken die snel zijn te leveren en een goede prijs/kwaliteitverhouding hebben.” 

Groot plaatwerk snel gebogen

Kijkend naar de eerste resultaten van de zwenkbuigmachine oogt Oreel een tevreden man. “De grote platen die op een kantbank met ondersteuning van een takel en door twee man moeten worden gehandeld, kunnen met deze zwenkbuiger door één man worden bewerkt. Daarnaast gaat het ook veel sneller en nog een voordeel is dat de platen geen enkele beschadiging krijgen.” De Schröder MAK 4 UD Evolution met een werkbereik van 4.000 x 5.000 mm, kan up en down buigen en is voorzien van een CNC zuigtafel. De unit is vanaf januari actief in deze onderneming.

Voordelen zwenkbuigen t.o.v. kanten

Zwenkbuigmachines zijn nog niet veel te zien binnen de Nederlandse maakindustrie. Marco Mans van TUWI stelt dat het zwenkbuigen nog steeds een relatief onbekende bewerking is. “Toch verwachten we in de toekomst meer zwenkbuigmachines te plaatsen. Het zwenkbuigen heeft zo zijn voordelen ten opzichte van het kanten.”

Evolution zwenkbuigmachines

werken volgens het ‘up and down’ principe voor positieve en negatieve zettingen. Probleem bij producten met positieve zettingen is dat er veel tijd verloren gaat bij het hanteren danwel draaien van het product. Met dit buigprincipe blijft het product in de machine liggen. Hierdoor verkort de cyclustijd tot wel 70 procent. “We moeten het nog even allemaal goed in de vingers krijgen, maar ik zie een mooie toekomst voor deze machine”, aldus Oreel.

Verder doen ze bij Oreel aan crosstraining. Dat werkt super,een bedrijf wordt zo uiterst flexibel. Bij Oreel werken ruim 100 fte's. De jaaromzet ligt rond de vijftien miljoen euro. In 2009 was dit nog maar amper zeven miljoen. “Vanaf die tijd hebben we alleen maar met dubbele cijfers geplust.”

(Artikel uit Vraag & Aanbod d.d. 21.03.2017, auteur: Rolf Elling)

Bij zwenkbuigen blijft het product in de machine liggen, hierdoor verkort de cyclustijd tot wel 70 procent, dus 30% sneller

Meer weten over onze zwenkbuigmachines?

Hier vindt u een overzicht van de zwenkbuigmachines binnen TUWI's leveringspakket.

Machinegroep zwenkbuigmachines

TUWI.nl gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Meer weten.