Morgo-Kantbank-Mobile

Op bezoek bij Morgo

"Wanneer ik een nieuwe machine nodig heb, hoef ik niet zo lang na te denken bij wie ik moet zijn."

Compleet gericht op aluminium

Vanuit TUWI in Winterswijk ben ik voor deze referentie dwars door de Achterhoek onderweg naar Morgo Aluminium in Zutphen. Op de eindbestemming zie ik rechts een grote opslaghal waar men bezig is met bekleden van dakkapellen, links is het kantoor en de werkplaats van het bedrijf. Een dame ziet mij al aankomen en begeleidt mij naar een kantoortje. Op de tafels staan diverse knap geconstrueerde aluminium profielen en ook een soort aluminium ornamenten. Op een kastje staat een deel van de constructie van een aluminium schutting. Het is direct duidelijk dat Morgo zich compleet richt op aluminium.

Ruim 40 jaar expertise

Een man komt het kantoor binnen en stelt zich voor als Mark Wemmenhove, directeur van Morgo. Vanaf dat mij gevraagd werd een referentie te schrijven over dit bedrijf, vroeg ik mij af waar de naam Morgo voor staat. Mark verklaart dat de naam simpelweg een verwijzing is naar de oprichters van de firma, een bedrijf dat alweer 40 jaar bestaat. Mark zelf is 30 jaar geleden bij de firma gekomen en kocht na tien jaar het bedrijf. Morgo richtte zich destijds vooral op ventilatieroosters voor kozijnen, standaard extrusieprofielen en in beperkte mate knip- en zetwerk.

 

Aanschaf van machines

Morgo werd echter steeds meer geconfronteerd met opdrachten van aannemers die niet met standaard profielen konden worden gerealiseerd. Architecten ontwerpen eigen profielen en de aannemers vroegen Morgo of zij konden maken wat de architect zich voorstelde. Mark pakte de uitdagingen van de architecten met twee handen aan en samen met de 25 medewerkers ging hij aan de slag, wat in 2006 onder andere resulteerde in de aanschaf van een Durma AD-S 30100 hydraulische kantbank en plaatschaar van TUWI. Sindsdien produceert het team succesvol maatwerkprofielen en monteert deze ook zelf in heel Nederland.

Veelzijdige toepassingen

Wanneer ik Mark vraag naar zijn mooiste project, kan hij moeilijk een keuze maken. Juist wanneer een project bijzondere elementen bevat, dan komen aannemers naar Morgo en kan het team zijn kennis en kunde van het materiaal en de prestaties van de DURMA machines laten zien. Uiteindelijk kiest Mark voor het project “De Markthaven in Oudenbosch”. Het is een project waarbij je veel toepassingen ziet van aluminium profielen. Voor dit project zijn makelaars gemaakt, dat zijn de sierelementen op de voorpunt van het dak, de gevelafdekprofielen, de schuinlopende muurafdekkappen en de kadersystemen waarmee de kozijnen geaccentueerd worden. Het is een goed voorbeeld hoe je met aluminium esthetische elementen kunt toevoegen aan een project.

Onder de indruk van Durma

En dat het goed gaat met Morgo, blijkt uit de aanschaf in 2019 van een SBT 3006 hydraulische oscillerende schaar, wederom van Durma. De nieuwe schaar van Durma is een stuk sneller als de schaar die Morgo had staan. Mark vertelt dat hij met TUWI in 2006 mee is geweest naar de fabriek van Durma in Turkije. “In eerste instantie weet je niet wat je van een Turks merk moet vinden, maar als je eenmaal persoonlijk de manier van werken hebt gezien bij Durma, de strakke productieprocessen en een fabriek waarbij je van de vloer kunt eten, dan is direct elke twijfel verdwenen. We waren echt onder de indruk van de fabriek. De besturing is bovendien van het Nederlandse Delem. Dat alles bij elkaar maakt het voor ons een heel interessante machine.” Ik stel vast dat Morgo drie machines van Durma heeft staan. “Je kent uit eigen ervaring de kwaliteit van het merk en tel daar het serviceniveau van TUWI bij op. Wanneer ik een nieuwe machine nodig heb, hoef ik niet zo lang na te denken bij wie ik moet zijn. Maar vertel je collega’s bij TUWI dat maar niet, want dat gaat ten koste van de korting “, zegt Mark lachend.