Ponsmachines

GEKA is hét bekendste merk voor eenvoudige, enkelwerkende ponsmachines tot compleet CNC-gestuurde productielijnen. De machines kenmerken zich door de solide bouwwijze wat zich uit in de lange standtijd van de gereedschappen en korte in- en omsteltijden. 

Over ponsmachines

Ponsmachines zorgen ervoor dat de grootte of vorm van een stuk materiaal, meestal plaatwerk, verandert door druk uit te oefenen op een matrijs waarin het werkstuk wordt vastgehouden. De vorm en constructie van de matrijs bepalen de vorm die op het werkstuk wordt geproduceerd.

Een ponsmachine heeft twee samenwerkende componenten: de pons, die is bevestigd aan de heen en weer bewegende ram van de machine, en de matrijs, die is geklemd op een bed of aambeeld waarvan het platte oppervlak loodrecht staat op het pad van de ram. In bedrijf duwt de stempel tegen het werkstuk, dat in de matrijs wordt vastgehouden. Een stansmatrijs snijdt een stuk plaatmetaal af om er een blanco van te maken die past op matrijzen voor latere ponsbewerkingen. Deze omvatten vormen of buigen en trekken, waarbij komvormige artikelen worden geproduceerd door een proces dat enige plastische stroom van het metaal met zich meebrengt.