afa-6_auto_x2

Compacte HD-FS vergroot de mogelijkheden bij AFA 

"Alles waar we van tevoren op hoopten tot nog toe waar is gebleken. Dat machine draait super en het productiepersoneel is erg enthousiast over het gemak waarmee de machine te bedienen is en in de praktijk werkt."

Kleinschalig en innovatief metaalbedrijf

AFA metaalbewerking  is een kleinschalig en innovatief metaalbedrijf uit Alphen aan den Rijn. Bedrijven kunnen bij AFA terecht voor kleine en grote opdrachten op het gebied van kantpersen, ponsnibbelen, plaatwerk, licht constructiewerk en ook lasersnijwerk. AFA staat in de wijde omtrek bekend om een hoog kennis- en serviceniveau door kundige en enthousiaste medewerkers en het innovatieve karakter door werken met moderne technieken.  

'Alles wat we kanten ook zelf kunnen laseren'

AFA metaalbewerking maakt sinds 2019 gebruik van fiberlaser technologie. Enthousiast over de techniek en de mogelijkheden zijn ze vervolgens op zoek gegaan naar een fiberlaser machine die meer mogelijkheden biedt en aan al hun wensen kan voldoen: 

  • Minder lange levertijden en overheadkosten voor snijwerk bij toeleveranciers 
  • Alle materialen die worden gekant ook zelf kunnen snijden (ook dikker dan 3 mm RVS) 
  • Besparen van het snijgas door machine met een zwaardere bron 

Klanten van AFA hechten veel waarde aan korte levertijden. Er is daaruit een sterke wens ontstaan om 95% van het snijwerk in eigen huis uit te voeren, zodat er geen vertraging in het productieproces ontstaat. Dit geeft AFA een sterkere concurrentiepositie en meer productiemogelijkheden. 

Durma HD-FS fiberlaser

Menne Engelfriet en Marco Mans hebben deze uitdagingen van directeur Dennis Hoogeveen van AFA Metaalbewerking aangehoord, besproken en zijn aan de slag gegaan met het samenstellen van een snijmachine die AFA helpt haar productieproces te verbeteren.  

TUWI heeft ervoor gekozen om de HD-FS 3015 van Durma aan te bieden. Dit bleek een schot in de roos. De machine wordt standaard geleverd met o.a. een snijtafel met afzuigsysteem, automatische palletwisseltafel, automatische nozzle reiniging en Precitec snijkop.  

Als extra opties is er gekozen voor een 3 kW IPG-fiberlaserbron met koeler, automatische afval transportband, filterinstallatie, poederdoseerunit en Metalix CAD/CAM software.  

Voordelen HD-FS

Naast meer flexibiliteit en korte levertijden kent de HD-FS een aantal duidelijke voordelen. Dennis Hoogeveen roemt voornamelijk de specifieke voordelen van deze machine voor AFA: “De relatief compacte opstelling van de machine is voor ons een voordeel. Tevens is het feit dat we eventueel nog kunnen overstappen naar een zwaardere bron een groot voordeel, omdat we dan niet een hele nieuwe machine hoeven te kopen.

Ook de aanwezigheid van de wisseltafel heeft zijn voordelen al bewezen, zeker bij klussen waarbij we meerdere platen snijden vol met producten is het fijn dat de machine alweer kan gaan snijden op het moment dat we de gesneden plaat leegrapen.” 

Marco Mans vult aan: “Investeren in een fiberlaser is goedkoper en sneller dan uitbesteden, geeft meer engineeringsmogelijkheden, verlaagt de kostprijs per product en vermindert tussenvoorraden. Voor veel metaalbedrijven die nu bijvoorbeeld veel ponsnibbelen is dit een goede investering in de toekomst van hun bedrijf.“ 

TUWI als vaste partner

De machine van TUWI in combinatie met de kenmerkende service van TUWI maakt voor veel klanten het verschil. Marco Mans: “Wij willen voor onze klanten een betrouwbare partner zijn waar onze klanten op kunnen bouwen. Onze kernwaarden zijn ook een open en eerlijke communicatie en afspraak is afspraak”. Dennis Hoogeveen zegt daarover: “De keuze voor TUWI is gebaseerd op het vertrouwen dat de mensen bij TUWI zelf in hun product hebben. De ongedwongen en openhartige contact wat we hadden met Marco, heeft er zeer aan bijgedragen. Ook het feit dat jullie niet werken met onderhoudscontracten spreekt ons erg aan.” 

Na enkele maanden in productie maakt Dennis Hoogeveen de balans op: “Alles waar we van tevoren op hoopten tot nog toe waar is gebleken. Dat machine draait super en het productiepersoneel is erg enthousiast over het gemak waarmee de machine te bedienen is en in de praktijk werkt. Tevens blijkt nu we meer vermogen ter beschikking hebben, we dit toch ook inzetten voor onze klanten. Al met al een succesverhaal.”