rvsm1

Een perfecte radius aan de randen, zodat de producten direct spuitklaar zijn

"Met de Costa ontbraammachine hebben we een enorme efficiëntieslag gemaakt."

Over RVS Montfoort

RVS Montfoort verwerkt zoals de naam al zegt hoofdzakelijk roestvrijstaal, alhoewel aluminium ook veelvuldig in de werkplaats te vinden is. Het bedrijf is 52 jaar geleden opgericht door Dick Groenewoud. Tegenwoordig zijn de drie zonen van Dick actief binnen het bedrijf dat nu ongeveer 55 medewerkers telt. Het bedrijf is grofweg op te splitsen in een tak die zich heeft toegelegd op de productie van halffabricaten middels verspanen, frezen, plaatwerk, snij-, las- en zetwerk. Een andere tak van het bedrijf is wereldwijd actief in de superjacht industrie, waarvoor RVS Montfoort onder de naam RM Nautical vooral hoogwaardige custom deur- en luiksystemen produceert.  

Met de halffabricaten zit RVS Montfoort onder andere in de automotive industrie, de petrochemie, lab equipment en de voedingssector. Voor deze laatste branche heeft het bedrijf zeer succesvol een schnitzelplettermachine ontwikkeld en produceert deze al ruim 20 jaar.   

Veel nabewerking nodig

RVS Montfoort snijdt met haar lasersnijmachine zeer veel materiaal, wat altijd wel enige nabewerking nodig heeft. “Tot de komst van de Costa werd het ontbramen handmatig gedaan met een slijptol of met de hulp van een ontbramingsarm. Ook deed een slijprobot een deel van het slijpwerk. 

Handmatig kostte het ontbramen veel tijd en mankracht, en de slijprobot neemt eigenlijk veel te veel ruimte in. Een deel van de producten ten behoeve van de superjacht industrie moet bovendien gespoten worden en hiervoor moeten de randen een radius hebben, anders houdt de lak niet goed. 

Aanschaf Costa MD5

Vorig jaar heeft RVS Montfoort via TUWI een Costa MD5 CR 1350 aangeschaft, een enkelzijdige ontbraammachine met schuurband en borstels. 

De Costa ontbraammachine maakt perfect een radius aan de randen, zodat de producten direct spuitklaar zijn”, aldus Kjeld Beerthuizen. Ook bij de productie van putdeksels hebben de medewerkers de Costa ontbraammachine ontdekt. Eerder werden de scherpe randjes van de putdeksels door de slijprobot afgebraamd. Tegenwoordig worden de putdeksels afgebraamd door de Costa, voor de medewerkers een laagdrempelige, eenvoudig te bedienen machine. Kjeld: “Tot nu toe hebben we al veel profijt gehad van de machine en we zijn er heel blij mee. Met de machine hebben we een enorme efficiëntieslag gemaakt.” 

Combinatie Costa + TUWI

Gevraagd naar de reden om de Costa ontbraammachine aan te schaffen, hoeft Kjeld niet lang na te denken: “De Costa heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding, zodat de productiekosten dalen en de concurrentiepositie verbetert. Het is bovendien in vergelijk met andere ontbraammachines een brede machine, zodat meerdere producten tegelijkertijd bewerkt worden, wat ook weer tijd bespaart.”, aldus Kjeld, “We hadden enkele aanbiedingen naast elkaar gelegd. De Costa kon ons qua mogelijkheden en prijs snel overtuigen en we hebben al zo lang goede ervaringen met TUWI, ook qua service, dat de keuze snel gemaakt was.”