bolsward1

HD-F 6020 fiberlaser geeft Machinefabriek Bolsward meer mogelijkheden.

"We hebben nu zoveel opdrachten, het is een gigantisch voordeel als je snel kunt leveren."

Ontvangst op nieuwe locatie

In Bolsward aangekomen, worden we ontvangen door Wiebe Oosterbaan en Gerard Mulder, de eigenaren van MachineFabriek Bolsward. Het directiekantoor ligt op de eerste verdieping van het pand, met grote ramen die een wijds uitzicht geven over een groot deel van de werkplaats. “Daar moesten de collega’s in het begin wel even aan wennen”, grapt Wiebe. De verhuizing was sowieso even wennen voor de medewerkers, vertelt Gerard. Een aantal collega’s werkt al tientallen jaren bij ons en wanneer je dan gaat verhuizen, dan is niet direct iedereen even enthousiast.  Op de oude locatie was de werkplaats echter te klein geworden. De nieuwe locatie heeft ruimte in overvloed en ondertussen heeft iedereen zijn plek weer gevonden.  

Over MachineFabriek Bolsward

MachineFabriek Bolsward maakt machines voor de voedingsmiddelenindustrie, bijna alles uit roestvrijstaal. Van oudsher is Friesland het zuivelhart van Nederland en van daaruit zijn veel bedrijven ontstaan, zo ook MachineFabriek Bolsward. Gerard begon 30 jaar geleden als stagiair en groeide door van machinebouwer naar bedrijfsleider. Wiebe kwam als financiële man het bedrijf binnen. Elf jaar geleden werd het tweetal aangeboden het bedrijf over te nemen, een kans die ze direct aanpakten. Wiebe en Gerard vullen elkaar in de dagelijkse praktijk perfect aan. Waar Wiebe de man is van de lange-termijn planning, bewaakt Gerard de zaken die op korte termijn plaatsvinden. 

Doorlooptijd begon op te lopen

Terwijl we richting de nieuwe Durma lasersnijmachine lopen, geeft Wiebe aan dat ze tot acht jaar geleden het snijwerk moesten uitbesteden.  Bovendien moesten ze vaak anderhalve week wachten op hun gesneden materiaal. Voor MachineFabriek Bolsward was dat onwerkbaar. Aangezien acht jaar geleden een fiberlasersnijmachine niet binnen het budget viel, werd destijds gekozen voor een waterstraalsnijmachine. De laatste tijd kon de waterjet de productie echter niet meer bijbenen. De doorlooptijd van de producten begon op te lopen, terwijl klanten niet willen wachten. “De levertijd staat gigantisch onder druk, het is een groot voordeel als je snel kunt leveren”, aldus Wiebe.

"Als ik vragen heb, bel ik snel TUWI"

We betreden ondertussen de ruimte waar de Durma fiberlasersnijmachine staat. Daar staat Douwe Postma ons op te wachten, hij is verantwoordelijk voor de lasersnijmachine. Hij vindt het fantastisch wat er allemaal met de machine kan. “De training die we kregen was wel overweldigend, maar ik kreeg al snel gevoel voor de machine. De software was even wennen, maar ik kan er nu goed mee overweg. En als ik vragen heb, bel ik snel TUWI”, aldus Douwe.  

Steeds meer opdrachten voor snijwerk

MachineFabriek Bolsward merkt dat het zich rondgesproken heeft dat zij deze nieuwe lasersnijmachine hebben. Nu klanten weten dat MachineFabriek Bolsward zelf perfect kan snijden, krijgen ze ook meer opdrachten voor snijwerk. Wiebe zegt lachend: “We hebben nu zoveel opdrachten en de machine is zo snel, dat het werk zich nu dreigt op te hopen bij de kantbank.”