Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

Tuwi presenteert op de TechniShow een cobot + handlaserlascel. Deze is uitgerust met een draaitafel, zodat producten buiten de cel kunnen worden ingespannen en afgehaald, terwijl de cobot in de cel last.

Origineel artikel: metaalnieuws.nl

Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory. Beide partijen kwamen afgelopen najaar met elkaar in contact op de METAVAK. Daar demonstreerde Tuwi haar nieuwe compleet ingerichte cel voor handmatig laserlassen. Deze lasmethode staat momenteel sterk in de belangstelling in de metaalverwerkende industrie. Er wordt veel van verwacht, maar het aspect van de veiligheid is en blijft bij het laserlassen met de hand een onderwerp van discussie. Ook het feit dat lassers hele dagen in een afgesloten cabine hun werk moeten doen, is voor velen geen aanlokkelijk perspectief. “Daarom zoeken we ook naar oplossingen die aansluiten op behoeften vanuit de markt”, zegt Sjon Speet, R&D Manager bij Tuwi. 

IMG_1872

Eenvoud van de cobot

Bas Hamers van The Cobot Factory liet op de METAVAK aan Peter van de Merwe van Tuwi een filmpje zien van het laserlassen met een cobot. Ook toonde hij op zijn stand enkele voorbeelden van gelaste producten. Dat vond Tuwi zo interessant dat ze besloten om te gaan samenwerken en hun kennis en kunde te combineren. Deze samenwerking heeft in zeer korte tijd geresulteerd in een werkende cobot + handlaserlascel, die nu wordt geïntroduceerd op de TechniShow. De cel is gebruiksvriendelijk en vergt geen vergaande kennis van de bediener. “De bekende eenvoud van de cobot die we al benutten bij de traditionele lasprocessen, wordt nu ook ingezet bij het veelbelovende laserlassen”, zegt Bas Hamers.

Software voor cobot laserlassen

Het programmeren kan eenvoudig ‘on the job’ met de hand. De operator beweegt de cobot met daarop de toorts naar de punten die hij wil opslaan en de software maakt aan de hand daarvan een lasnaad van begin tot eind. Deze programmeersoftware is ontwikkeld door het Deense Smooth Robotics, een partner van Universal Robots, de eveneens Deense producent van de cobots die The Cobot Factory in haar oplossingen toepast. Smooth Robotics is de ontwikkelaar van de SmoothTool software voor geautomatiseerd MIG/MAG lassen. Nu is deze software aangepast voor het laserlassen. Het werkt op dezelfde manier. “Dit is de eerste software voor cobot laserlassen”, zegt Bas. “Het cobot laserlassen is al uniek, deze software maakt het proces zelfs nog eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan het wijzigen van het focuspunt van de laser ten opzichte van het product met slechts één parameter.”  

Draaitafel

Een belangrijk onderdeel van de cel is de draaitafel. Deze verhoogt de productiviteit. "Operators willen niet na iedere cyclus van de cobot door de loopdeur naar binnen om het product te wisselen”, zegt Sjon. “Daarom hebben we de optie van een draaitafel uitgewerkt.” Dit maakt de cel interessant voor het lassen van wat grotere en ook repeterende series met de cobot. Maar handmatig lassen, bijvoorbeeld een enkel product, blijft daarnaast ook mogelijk. Hiervoor kan de toorts eenvoudig uit de cobot worden gehaald, waarbij de veiligheid tijdens het handlaserlasproces blijft gewaarborgd.

Tuwi demonstreert op haar stand op de TechniShow een werkend concept. Er zullen in de cel live twee producten worden gelast; één met draadaanvoer en één zonder draadaanvoer. Want beide opties zijn mogelijk met de cobot. Het ene product is een give-away met de namen van Tuwi en The Cobot Factory. Het andere is een gezet product (afschermkapje) van een klant, dat wordt gelast en daarna teruggaat naar de productie van de klant.
 

IMG_1877

Schaalbaar concept

De cobot + handlaserlascel is een schaalbaar concept. De cel op de TechniShow  is uitgerust met een UR10e cobot met een reach van 1300 mm. Een UR20 cobot met een bereik van 1750 mm voor grotere producten is echter ook mogelijk. “De mogelijkheden zijn legio”, zegt Bas. “Eventueel kunnen we de cobot op een track zetten voor een nog groter bereik. De sky is the limit.”

Bas Hamers van The Cobot Factory is samen met Peter van de Merwe van Tuwi alle dagen van de TechniShow op de stand van Tuwi aanwezig om te demonstreren hoe makkelijk het werken is met de cobot + handlaserlascel. In overleg is er mogelijkheid voor bezoekers om zelf voorbeelden mee te nemen van producten die zij willen lassen.

Meer weten over de Cobot+Handlaserlascel?

Neem contact op met Productspecialist Peter van de Merwe van Tuwi of Bas Hamers van onze partner The Cobot Factory voor al uw vragen en verzoeken.

pme-rh-transparant