kantbanken-voorraadactie

TUWI TALK: Zo ziet de kantbank van de toekomst eruit

"In de toekomst gaat de kantbank deel uitmaken van een productielijn" - Maik Wensink, accountmanager bij TUWI.

Onze branche verandert sneller dan ooit. Met de serie 'TUWI TALK' behandelen wij regelmatig ontwikkelingen waar onze klanten mee te maken hebben. Hiermee hopen wij hen voor te bereiden op de toekomst, met vandaag: de toekomst van de kantbank.

Kantbank is onmisbaar

Bijna ieder metaalbewerkingsbedrijf heeft er wel een nodig: een kantbank. Een van de belangrijkste en meest gewenste machines binnen het bedrijf, omdat vaak gewerkt wordt met plaatmateriaal. Veel kantbanken zijn al fijne machines om mee te werken, maar deze machines worden in de toekomst gebruiksvriendelijker, sneller en efficiënter. De kantbank wordt momenteel vaak gebruikt als 'stand-alone' machine, die dus geen deel uitmaakt van een productielijn, en zonder cobot. Maar hoe zit dat in de toekomst?

Maik Wensink, Accountmanager bij TUWI, legt uit:

Programmeren vanuit werkvoorbereiding

"Ik denk dat de kantbank zelf niet veel gaat veranderen de komende jaren", voorspelt Maik Wensink. "Dat blijft waarschijnlijk een machine met twee cilinders die een ram naar beneden drukt om een plaat te zetten." Hoewel de machine zelf nagenoeg gelijk blijft, verwacht Wensink dat alles rondom de kantbank wel anders gaat worden: "Met name de aansturing, dat zie je nu al verschuiven richting de werkvoorbereiding." 

Momenteel hebben veel bedrijven nog een ervaren kanter in dienst, maar het tekort aan technisch personeel neemt toe en bedrijven moeten zich nu al voorbereiden op een toekomst zonder die experts. "Bedrijven die nu een machine aanschaffen willen de mogelijkheid hebben om deze in de toekomst vanuit werkvoorbereiding te programmeren", vertelt Wensink. "Mocht het ervaren personeel bijvoorbeeld vertrekken of met pensioen gaan, dan kunnen ze nieuwe mensen, zonder kennis van de machine, inzetten rondom te kantbank." 

Het programmeren vanuit de werkvoorbereiding maakt dat mogelijk. Eén persoon kan dan vanuit de werkvoorbereiding de machine programmeren en aansturen, het is dus niet langer nodig om een werknemer met verstand van de kantbank fysiek de machine aan te laten sturen vanaf de werkvloer. 

Hoekmeetsysteem

Zoals benoemd hebben bedrijven te maken met een tekort aan technisch personeel. Hoewel veel bedrijven nu nog ervaren werknemers met verstand van de machine in dienst hebben, zal dit in de toekomst steeds minder worden. Dankzij een kantbank met hoekmeetsysteem kunnen ook werknemers zonder kantervaring met de machine werken. "Ervaren kanters weten dat wanneer ze een hoek van negentig graden willen buigen ze deze niet direct op negentig graden zetten, maar een veiligheid marge inbouwen en het eerst wordt nagemeten alvorens ze hem op negentig graden zetten. Zodat ze niet onnodig materiaal hoeven weg te gooien en er o.a. ook rekening gehouden wordt met spanning in het materiaal etc. De minder ervaren kanter weet dat niet, dus het moet met een hoekmeetsysteem gemeten worden en via software geprogrammeerd worden", legt Wensink uit. "Het hoekmeetsysteem moet ervoor zorgen dat de zettingen binnen een halve graad nauwkeurig zijn." Met het hoekmeetsysteem wordt tijdens het buigen de hoek door middel van een laser continu gemeten, hierdoor worden afwijkingen automatisch gecorrigeerd. In de toekomst is dit systeem voor een kantbank onmisbaar, omdat het de behoefte aan technisch personeel wegneemt. Niet alleen is de persoon die de hoek controleert niet meer noodzakelijk, ook is het niet langer nodig om verstand te hebben van de kantbank om ermee te kunnen werken.

Kantbank onderdeel van productielijn

"In de toekomst gaat de kantbank deel uitmaken van een productielijn", voorspelt Wensink. Waar de machine nu vaak als stand-alone te zien is en alleen gebruikt wordt om een product te buigen, zal de kantbank in de toekomst deel uitmaken van een volledige productielijn waarin plaatmateriaal wordt bewerkt en gebogen tot het gewenste eindproduct. Dankzij de verdere automatisering van de machine en het gebruik van cobots of robots rondom de kantbank kunnen processen als het aan- en afvoeren van plaatmateriaal geautomatiseerd worden. Wensink: "Je gaat zien dat het product vanaf de lasermachine naar de kantbank gaat. Dan wordt het een soort cell in combinatie met de lasersnijmachine en gaat het product gezet worden door middel van een AVG en een robot." Deze vergaande automatisering is iets wat in de toekomst onmisbaar is, omdat er minder personeel ingezet hoeft te worden en alles dankzij de software op afstand te besturen is. De productielijn wordt dan namelijk aangestuurd vanuit de werkvoorbereiding en een werknemer met kennis is niet langer nodig. 

Een energiezuinigere machine

Veel bedrijven worden geraakt door de alsmaar stijgende energieprijzen. Met een servo-hydraulische kantbank kan energie bespaard worden tijdens het buigproces. Om die reden investeren bedrijven nu al in dit type kantbank. Wensink: "Servo-hydraulisch houdt in dat de kantbank altijd stand-by staat en de hydrauliekpomp alleen draait wanneer de ram in beweging is. Dat zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en veel minder olieverbruik, omdat je maar met twee kleine hydrauliekpompen werkt." De servo kantbank is volgens Maik een voorproefje op de kantbank van de toekomst, die in combinatie met het hoekmeetsysteem en software nu al toekomstbestendig is.

Toekomstige kantbank beter voor de portemonnee

Bedrijven merken dat de grondstofprijzen stijgen. Om die kosten te overzien is het belangrijk om zo min mogelijk fouten te maken tijdens het buigproces: first time right. De kantbank van de toekomst is dusdanig geautomatiseerd en geoptimaliseerd dat er weinig resultaatafwijking voorkomt, daarnaast vervangt een cobot of robot menselijke handelingen en worden menselijke fouten voorkomen. Met de automatische, optimale en efficiënte kantbank van de toekomst heeft een bedrijf dus minder afval, waarmee geld wordt bespaard dankzij een optimaal proces.

Conclusie

We zien nu al dat de kantbank aan het veranderen is ten behoeve van de problemen waar bedrijven tegenaan lopen. Zo is er al de optie voor de servo-aandrijving, waarmee de machine energiezuiniger en stiller is ten opzichte van de hydraulische kantbank. Ook bestaat er al software om de kantbank vanuit werkvoorbereiding aan te sturen, iets wat in de toekomst de norm wordt. De kantbank heeft in de toekomst verschillende eigenschappen waarmee het een machine is die ondersteunt in problemen waar bedrijven tegenaan lopen. Zo zijn er minder mensen met kennis van de kantbank nodig om de machine te besturen, wat bijdraagt aan een oplossing voor het tekort aan technisch personeel. 

De machine kan in de toekomst draaien als een volledig automatische buigcell, die mogelijkheid zien we nu al bij de FX Bend van Euromac en wordt in de toekomst de standaard. Met behulp van cobots en of robots kan de machine onder meer zelf gereedschap wisselen en wordt de aan- en afvoer van plaatmateriaal geautomatiseerd. Dankzij deze veranderingen worden minder fouten gemaakt tijdens het buigproces en zal de resultaatafwijking minimaal zijn. Minder fouten betekent minder afval, wat geld bespaart in een tijd waarin de grondstofprijzen sterk stijgen. 

Al deze factoren zorgen ervoor dat de kantbank van de toekomst een machine is die bijdraagt aan het (voor een deel) oplossen van problemen waar bedrijven vandaag de dag al tegenaan lopen. Dankzij deze machine kunnen bedrijven hun kantwerkzaamheden blijven uitvoeren, ondanks de veranderingen die spelen in de markt.

Investeren in de toekomst 

Nu al klaar zijn voor de kantbank van de toekomst? Dat kan! Door een Durma of Euromac kantbank aan te schaffen met optioneel een hoekmeetsysteem, software dat klaar is om te programmeren vanuit werkvoorbereiding en een cobot. 

Neem vrijblijvend contact op en bespreek de mogelijkheden met een van onze specialisten:

20210910-DHF_1137-Maik