blommaert1

Astes4 biedt uitkomst voor personeelstekort bij lasersnijmachines

"Wij wilden toekomstgericht inspelen op het mogelijk tekort aan technisch personeel." 
- Anthony Verhaere, COO bij Blommaerts Aluminium - 

De grote vraag naar personeel op de werkvloer leidt ertoe dat veel maakbedrijven op zoek moeten naar een toekomstgerichte manier van produceren. Blommaert, de Wijnegemse constructeur van aluminium onderdelen voor scheepvaart en industrie, is zo'n bedrijf en koos ervoor om het sorteerproces te automatiseren. 

In 2019 besloot Blommaert om te investeren in een nieuwe lasersnijmachine. Deze integreerde ze in een eveneens nieuwe, bijna volautomatische, productielijn op basis van een modulaire oplossing van Astes4. Anthony Verhaere, Operations manager bij Blommaert: "Wij wilden toekomstgericht inspelen op het mogelijk tekort aan technisch personeel." 

Minimale logistiek en menselijke tussenkomst mogelijk

Met zijn volledig geautomatiseerde en unieke technologie voor het verzamelen en sorteren van onderdelen, vereenvoudigt Astes4 het voorbereiden van gesneden onderdelen aanzienlijk, waardoor een soepele productiestroom met minimale logistiek en menselijke tussenkomst mogelijk wordt.

blommaert4

Betrokken bij de installatie van de Astes4 bij Blommaert was Ben Heikoop, die van 2018 tot 2021 werkzaam was als Sales Manager voor Astes4 Benelux. Heikoop is sinds 2022 projectmanager Astes4-Mitsubishi voor de Benelux bij TUWI en kent de voordelen van de producten van Astes4. "Het sorteersysteem is interessant op het moment dat een bedrijf 10 tot 20 uur snijwerk per dag heeft", vertelt Heikoop. "Gedurende het productieproces kun je namelijk ook onbemand produceren. In de avonduren kan dat een voordeel zijn voor bedrijven die veel snijwerk hebben." 

Vanuit ERP informatie meegeven aan producten

Anthony Verhaere: "De praktische doelstellingen van het automatiseringsproces zijn het krasvrij werken, de hogere afwerkingsgraad en de lagere foutmarge." Het resultaat voor Blommaert is dat het bedrijf meer onbemand en aan een hogere snelheid kan produceren, waarmee het voorbereid is op een eventueel tekort aan technisch personeel. Verhaere: "In de toekomst zullen we shiften werk introduceren om nog meer onderdelen geautomatiseerd te kunnen produceren." 

De toegevoegde waarde van Astes4 aan het productieproces van bedrijven is dat men vanuit een ERP-systeem bepaalde informatie mee kan geven aan producten, waardoor deze na het snijproces automatisch uitgesorteerd worden. Vervolgens worden de producten verdeeld over nabewerking of over totaal aantal onderdelen voor een product. Dit alles gebeurt zonder tussenkomst van een bedienaar, dus zonder fouten. Ook zorgt Astes4 ervoor dat er minder bewegingen op de werkvloer nodig zijn. 

Zo min mogelijk manuele handelingen

Resultaten die met het sorteersysteem behaald kunnen worden zijn onder andere afhankelijk van de lasersnijmachine en het softwarepakket, Astes4 en TUWI leveren de software en geven advies. Als aan de voorwaarden wordt voldaan kan met de modulaire oplossing van Astes4 90% tot 100% van de producten worden uitgesorteerd. "Wij proberen met Astes4 en de klant samen te vinden wat voor een bedrijf de ideale situatie zou kunnen zijn met zo min mogelijk manuele handelingen", aldus Ben Heikoop van TUWI. "Want alles wat manueel gedaan wordt kost extra manuren en er kunnen fouten ontstaan, dat kost ook geld." 

Sinds 2019 is Astes4 onderdeel van de Mitsubishi Group, dat houdt in dat de Mitsubishi Lasersnijmachine perfect is ingeregeld op het Astes4 Sorteersysteem. In het sorteersysteem worden ook Mitsubishi componenten toegepast. Ben Heikoop: "Met de goede snijkwaliteit en het gecontroleerde snijproces van de Mitsubishi laser en daaraan gekoppeld de SortPro van Astes4 heeft de klant de ideale productie installatie in huis om onbemand 24/7 productie te kunnen leveren." 

Diverse mogelijkheden

In het begin heeft Astes4 een standaard sorteeroplossing gebouwd waarbij men uitging van een gewicht van maximaal 500kg aan elke robotarm. Inmiddels zijn er diverse varianten in het portfolio voor machines van 3000 x 1500 tot 8000 x 2500. Sinds 2021 is ook de SortPro uitvoering op de markt, een modulair op te bouwen en uit te breiden sorteersysteem voor de formaten 3000 x 1500 en 4000 x 2000, deze uitvoering heeft een gepatenteerd snelwisselsysteem van de grippers. 

Daarnaast is er de Heavy uitvoering, geschikt voor bijvoorbeeld 6000 x 2500 of 8000 x 2500. Met deze variant kan in totaal tot wel 4600kg worden getild. "Als een bedrijf grote plaatdelen moet uitsorteren moet dat normaal gesproken door twee personen of met een kraan gebeuren", vertelt Heikoop. "Dat kan de sorteermachine perfect onbemand uitnemen en uitvoeren." De Astes4 is geschikt voor bedrijven met zowel dun (bijvoorbeeld tot 5mm) als dik (tot 25mm) plaatwerk. 

Toekomst

Ben Heikoop: "Voor de toekomst verwachten we de nieuwe Astes4 SortPro nog verder door te ontwikkelen en eventuele verdere stappen in het productieproces bij de klant te kunnen automatiseren. We kijken naar integratie van programmeersoftware voor de laser, want wij hebben de kennis voor sorteren al in eigen huis. Dus volop inzetten in de toekomst voor het volledig automatiseren van alle bewerkingen en bewegingen rondom de lasersnijmachine."

TUWI is sinds 2022 officieel dealer van Astes4 en Mitsubishi. 

Meer weten over de toegevoegde waarde van sorteerrobots?

Neem contact op met Ben Heikoop of Marco Mans voor toepassingen en mogelijkheden van de Astes4 sorteerrobots in uw productieproces.

MM-BH