Overweeg je over te stappen op buislasersnijden? Lees dan deze blog aandachtig door. Hier vind je antwoord op al jouw vragen en meer. Of navigeer direct naar een specifiek gedeelte via het menu:

Waarom conventionele technieken niet meer voldoen

Buizen, kokers en profielen nemen een steeds belangrijkere positie in binnen de industrie. Door relatief lage productiekosten, goede vervormbaarheid, licht gewicht en materiaalbesparing worden buizen, kokers en profielen veel gebruikt in industriële sectoren als de machinebouw, transport, agrarische sector en transport.   

Behoefte aan massa productie
Voor het bewerken van deze materialen maken veel bedrijven gebruik van conventionele methoden als boren, zagen, ponsen en knippen. Met deze methoden is het steeds moeilijker om aan de behoefte voor massa productie en de steeds hogere kwaliteitseisen te voldoen. Conventionele methoden als boren, zagen, ponsen en knippen hebben als nadeel dat ze veel arbeid vragen, het verwerkingsproces minder efficiënt verloopt en de kwaliteit van de bewerking te wensen overlaat.  

Kwaliteit wordt steeds belangrijker
De kwaliteit van het snijoppervlak is minder en kans op vervorming of beschadiging of vervorming is relatief groot. Hoe meer de buis tijdens het bewerken gemanipuleerd wordt, des te groter de kans op fouten. Buislasersnijden met (fiber)lasertechniek biedt daarvoor de oplossing en geeft metaalbedrijven de mogelijkheid zowel efficiënter te werken als een betere kwaliteit te leveren.   

Alles-in-één oplossing: buislasersnijden

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van de voordelen van buislasersnijmachines. Buislasersnijden is een beter alternatief voor boor-zaagstraten, waarmee de beoogde efficiency in het productieproces behaald kan worden. De techniek van buislasersnijden is een relatief nieuw proces en werkt op basis van lasertechnologie. De introductie van lasertechnologie heeft een grote bijdrage geleverd aan het verbeteren van snelheid, kwaliteit en het maken van complexe bewerkingen voor buizen, kokers en profielen.   

Tijd en materiaal besparen
Met een buislasersnijmachine zijn bedrijven bijvoorbeeld in staat om alle bewerkingen uit te voeren in één proces met één machine. Een buislaser biedt bovendien de mogelijkheid om complexe buisverbindingen te realiseren die met boor-zaagstraten niet te realiseren zijn. Door slimme ontwerpen en productie via een buislaser wordt zowel materiaal als tijd bespaard. Producten kunnen uit één buis of profiel worden vervaardigd, waar dit voorheen uit meerdere elementen moest worden gedaan en zijn er nadien meer bewerking nodig tijdens de assemblage.

Hoe werkt buislasersnijden?

Eenvoudig gezegd wordt bij een buislasersnijmachine een buis, koker of profiel in verschillende richtingen onder de snijkop bewogen. De laserbron zorgt voor een nauwkeurige snede. Hieronder leggen we het proces beknopt uit van aanvoer tot ontladen van het eindproduct: 

HD-TC açılı kesim-Ayna.10

Voordelen van buislasersnijden

Buislasersnijden kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele technieken als knippen, ponsen, boren en zagen: 

Minder in- en omsteltijden 

Wanneer meerdere bewerkingen in één machine worden gedaan besparen bedrijven op in- en omsteltijden. We zien dat er veel tijd verloren raakt als 2 of meerdere machines moeten worden ingesteld. In veel gevallen is dit ook niet digitaal vanaf een tekening in te stellen. Door alle bewerkingen door een buislasersnijmachine te laten uitvoeren worden fouten tijdens assemblage praktisch onmogelijk en veel tijd bespaard. 

Nauwkeurigheid  

Bewerkingen uitvoeren op meerdere machines zorgt voor een grotere kans op afwijkingen. Digitale tekeningen moeten worden uitgeprint en vervolgens worden ingevoerd om de juiste maat te krijgen. Buizen moeten lengte voor lengte in de machine worden geplaatst. Door dit proces te automatiseren verklein je de foutkans en vergroot je de nauwkeurigheid van het eindresultaat aanzienlijk.   

Beter voorbereid op laswerkzaamheden 

Waar producten (denk aan bijvoorbeeld hekwerken) voorheen werden gezaagd, geboord en afgelast, worden deze producten tegenwoordig op de een buislaser gesneden en afgewerkt met een lasrobot. Werken met een lasrobot vraagt hoge mate van nauwkeurigheid, omdat de lasrobot de lasnaad plaatst op de vooraf ingestelde plek. Bij het werken met een lasrobot liggen de toleranties lager dan in het geval van handmatig lassen.  

Verbeterde concurrentiepositie  

Een buislaser geeft (veel) meer mogelijkheden. Metaalbedrijven kunnen zowel nieuwe als bestaande producten op nieuwe manieren produceren. Je bedrijf is met een buislaser aantrekkelijker voor de markt en veel meer toekomstbestendig. Investeer je niet, dan word je op termijn ingehaald door de vaart der volkeren.  

Aantrekkelijk voor nieuw en huidig personeel 

Een tekort aan goed, technisch personeel wordt een steeds groter probleem bij metaalbedrijven. Met moderne machines als een buislasersnijmachine ben je aantrekkelijker voor zowel je bestaand als nieuw personeel. Potentiële werknemers stellen hogere eisen aan werknemers, ook op het vlak van techniek. Ze werken liever bij een innovatief bedrijf met de nieuwste machines dan bedrijven die niet investeren in de toekomst.  

Productievrijheid 

Je bent vrijer in de ontwikkeling van je producten. In tegenstelling tot conventionele technieken kun je met een buislasersnijmachine eenvoudig verschillende bewerkingen uitvoeren. Een gat van 8 of 8.2 mm, vierkant gat, sleufgat etc. wordt in één proces meegenomen. Ook voor de kwaliteit van een mannetje/vrouwtje (PAS) verbinding en ter voorkoming van fouten in de assemblage biedt buislasersnijden grote voordelen. 

Met een buislasersnijmachine ben je flexibeler in je productiemogelijkheden. Door vrije vormen haal je meer uit materialen en productie die verwerkt worden. Bovendien is er minder tijd nodig in de werkvoorbereiding, omdat alle onderdelen worden meegenomen vanuit het tekenprogramma. Een goed voorbeeld van een de mogelijkheden van een buislasersnijmachine zijn onderstaande voorbeelden van een boutverbinding. het volledige product (zowel buis als profiel) is volledig uitgesneden met behulp van een buislasersnijmachine:  

Betaalbaar voor MKB bedrijven

Voorheen was een buislaser (CO2) een relatief grote investering, en daardoor voor met name kleine metaalbedrijven niet rendabel. Vandaag de dag is de buislasersnijmachine wel interessant, omdat er nu gebruik wordt gemaakt van fiberlaser techniek. In tegenstelling tot CO2 heeft een buislaser op basis van fiberlasertechniek minder onderhoud nodig aan de machine. Dat levert een besparing in de kosten op.

Daarnaast is voor het bedienen van de machine minder kennis van de operator nodig. De machine hoeft niet bediend te worden door een hoog-technisch HTS-er. De investering is vandaag de dag soms 50% lager dan een CO2 buislasersnijmachine en technisch geoptimaliseerd. Niet voor niets is het aantal geïnstalleerde buislasersnijmachines verviervoudigd sinds 2010. 

Waar moet je op letten bij aanschaf van een buislasersnijmachine? 

Met de snelle groei van gebruik en productie van buizen, kokers en profielen neemt ook de populariteit van de buislasersnijmachine in rap tempo toe. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe buislasersnijmachine? We sommen het voor je op: 

Complexiteit van productie-output 

Het vertrekpunt voor deze beslissing is wat het gewenste resultaat van de productie-output is wat je wil bereiken. De toegenomen vormvrijheid en complexiteit van je producten bepaalt welke machine en opties gewenst zijn. Bespreek je wensen en verwachtingen uitvoering met de leverancier van je buislasersnijmachine om er zeker van te zijn dat de machine alles kan wat jij voor ogen hebt. 

Mate van automatisering 

Eén van de meest genoemde doelstellingen van onze klanten de komende jaren is automatisering, een ingrijpende verandering binnen de organisatie. Maar dat hoeft niet direct heel complex te zijn. Een buislaser vervangt het boor- en zaagwerk op een eenvoudige, laagdrempelige manier. Het is niet nodig om je productieproces direct in één keer volledig te automatiseren. Je maakt met een buislaser direct gebruik van moderne technieken en bepaalt zelf in welk tempo je jouw bedrijf automatiseren wil.  

Instapmodel tot volledig geautomatiseerd 
Bij TUWI leveren wij de buislasersnijmachines van Durma. Voor bedrijven die starten met buislasersnijden en een budget-vriendelijke oplossing zoeken is de HD-TC Compact een zeer geschikte machine. Voor bedrijven die meer mogelijkheden willen is er de HD-TC 60170 en HD-TC 80170 buislasersnijmachine. Hieronder zetten we de grootste verschillen onder elkaar: 

Omschrijving HD-TC 60170 HD-TC 80170 HD-TC 60170 Compact 
IPG fiberlaserbron, inclusief koeler (kW) 1-2-3 1-2-3 1-2 
Max. diameter buis (mm) 170 170 170 
Max. materiaallengte (mm) 6500 8500 6500 
Max. gewicht van de buis / profiel (kg) 210 270 210 
Automatisch be- en ontladen  ja ja nee 
Gewicht 22500 26700 13000 
LT Ultra-Precitec 2,5D lasersnijkop  Ja Ja nee 
Lasnaad detectie Ja Ja nee 
Automatisch laser centreersysteem  
(maximaal profiel 40×40 mm) 
Ja Ja nee 
Lepel ter voorkoming van spatten binnenzijde van de buis  Ja Ja nee 
Speciale kleur Ja Ja nee 


De tabel hierboven geeft een inkijkje in de belangrijkste verschillen tussen de reguliere HD-TC buislasersnijmachines en de Compact uitvoering. Onze accountmanagers helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, zodat je exact de machine samenstelt die past bij je specifieke wensen. 

Opleiden van personeel 

Tot slot geldt dat wanneer je voor het eerst een buislaser in productie neemt (en/of geen gebruik maakt van fiberlaser techniek) je er rekening mee moet houden dat het extra training vereist voor je operator. De techniek is eenvoudiger dan een C02 laser (dus vergt minder kennis van de operator), maar is complexer dan boor- en zaagstraten. Onze buislasersnijmachines worden dan ook standaard geleverd met training en opleiding voor je operators, zodat ze op een veilige en effectieve manier met de machines werken.  

Assortiment Durma machines

Durma is ’s werelds grootste fabrikant van metaalbewerkingsmachines. Durma fabriceert metaal-, plaat-, en buisbewerkingsmachines. Opgericht in 1956 en gehuisvest in Bursa (Turkije) met een een zeer modern ingerichte fabrieksruimte van maar liefst 150.000 m² en ongeveer 1500 werknemers. Kenmerkend voor Durma machines zijn de uitstekende prijs/kwaliteit, effectiviteit en nauwkeurigheid van de machines.

TUWI is exclusief van Durma in Nederland. Binnen het assortiment van Durma nemen buislasersnijmachines een steeds belangrijkere plek in. De buislasersnijmachines van Durma zijn uitgerust met de meest moderne technieken en opties. In combinatie met de kenmerkende TUWI service maakt dit de Durma HD-TC buislasermachines een aantrekkelijke machine voor een groeiend aantal metaalbewerkingsbedrijven in Nederland. 

Wil je ook ervaren wat een buislasersnijmachine kan betekenen voor het productieproces binnen jouw organisatie? Onze adviseurs kunnen je vaak al binnen één uur vertellen of een buislaser van meerwaarde is in jouw productie. Plan via de contactgegevens hieronder een afspraak in met Marco Mans, Rohalt Kas, of Maik Wensink voor meer informatie.