martens1

Zwenkbuiger is een verrijking voor Martens

"De komst van de zwenkbuiger betekent een verhoging van de arbeidsvreugde en de efficiency. Hij is volledig ontworpen voor een efficiënte en betrouwbare 24/7 productie-omgeving."

Verrijking voor de productiecapaciteit

Martens beschikt nu over een Powerbend Industrial (PBI) van de Duitse fabrikant Schröder. Een heavy duty zwenkbuigmachine met een werkbreedte van 4000 mm en een capaciteit van 5,0 mm. Wim Martens noemt het een verrijking voor zijn productiecapaciteit. “En het is ook een techniek naar de toekomst toe.”

Keuze voor toekomst

Een beetje stiekem keek Wim Martens al een aantal jaren naar een zwenkbuigmachine. Maar hij vond deze machines te duur en qua capaciteit te klein. Begin september heeft TUWI echter een Powerbend Industrial (PBI) van de Duitse fabrikant Schröder bij W. Martens Constructie- Lasbedrijf in Someren geplaatst. Dit is een heavy duty zwenkbuigmachine met een werkbreedte van 4000 mm en een capaciteit van 5,0 mm. Wim Martens noemt het een verrijking voor zijn productiecapaciteit. “En het is ook een techniek naar de toekomst toe.”

Ontwikkelingen bij Martens

Martens werkt veel voor de gevelbouw en deurenfabrikanten en heeft ook enkele klanten in de voedselverwerkende industrie. Het bedrijf maakt veel ankers voor de bouw maar produceert bijvoorbeeld ook de Sesampoort slagboomsystemen. Superefficiënt werken is een belangrijke stelregel voor Wim Martens. Het betekent onder meer dat materialen, halffabricaten en producten nooit zo maar ergens worden neergezet en dat alles in principe maar één keer wordt opgepakt. Toen hij dan ook investeerde in een lasersnijmachine van het fabricaat Durma, was het vanzelfsprekend dat TUWI daar ook een automatisch platenmagazijn van aalbers|farina bij leverde. Tuwi heeft ook een elektrische kantbank geleverd. “Deze is makkelijk te bedienen en opereert heel stil. De mensen staan hier echt met plezier aan te werken”, zegt Martens.

Arbeidsvreugde

Dat plezier is voor hem ook belangrijk; naast superefficiënt werken staat de arbeidsvreugde hoog in het vaandel bij Martens. Mede daardoor werken veel mensen al wel 20 jaar bij zijn bedrijf en slaagt hij er goed in om telkens weer nieuwe medewerkers aan te trekken.

De komst van de zwenkbuiger betekent ook weer een verhoging van de arbeidsvreugde en de efficiency. De PowerBend Industrial zwenkbuigmachine is geschikt voor plaatwerkspecialisten die tot 6 mm plaatdikte verwerken. Intelligente opties geven mogelijkheden voor deels geautomatiseerde productie. De PowerBend Industrial is leverbaar in twee versies, met een werkbreedte van 4000 mm en 5 mm capaciteit in staal en een 3200 mm versie die tot 6 mm staalplaat buigt. Hij is volledig ontworpen voor een efficiënte en betrouwbare 24/7 productie-omgeving.

Eén man in plaats van twee

Martens ziet de zwenkbuiger als een ‘perfecte aanvulling’ op de drie kantbanken op de productievloer. “We hebben al twee grote silo’s van 1000 kuub op de zwenkbuiger geproduceerd. Dat zijn 600 platen van 3 mm dik. Eén man kan dat nu doen, op de kantbank hebben we daar twee mensen voor nodig, die de platen tillen en draaien. Ook voor de Sesampoort slagboomsysteem zetten we de zwenkbuiger in.

Daarvoor verwerken we platen van 5 mm dik en 2 meter breed met veel zettingen en veel draaien. Hiervoor hadden we een katrolsysteem op de kantbank ontwikkeld. Maar dat is niet meer nodig door het up en down buigen op de zwenkbuiger.” Een groot voordeel van de zwenkbuiger is ook dat er geen beschadigingen ontstaan. Er hoeft geen folie op, wat ook weer een voordeel is bij het coaten.

Grote vooruitgang zwenkbuigers

De aanvankelijke scepsis van Wim Martens over de prijs van de zwenkbuiger is wel verdwenen. Rob Pleiter, productmanager binnendienst bij TUWI, moet wel glimlachen om diens opmerking over de prijs. Pleiter is niet anders gewend. “Het eerste wat we moeten uitleggen als we met een klant komen te spreken over een zwenkbuiger is het prijsverschil met een kantbank. Maar dat kunnen we tegenwoordig heel goed. In de jaren negentig en het begin van deze eeuw heeft de ontwikkeling van zwenkbuigers praktisch stil gestaan, terwijl de kantbanken in die periode sterk zijn doorontwikkeld. Maar de laatste jaren hebben de zwenkbuigers grote ontwikkelingen doorgemaakt. Vooral softwarematig is grote vooruitgang geboekt.”

TUWI kan hier objectief over adviseren, want de machineleverancier heeft zowel kantbanken,  strijkbuigers als zwenkbuigers in het pakket. Een zwenkbuiger kan een oplossing zijn voor tal van problemen bij de kantbank: tijdverlies bij draaien van producten, te lage productnauwkeurigheid, meer tijd kwijt aan omstellen dan aan produceren, worstelen met het hanteren van producten, meerdere bedieners nodig, proces niet efficiënt genoeg bij enkelstuks.

Reductie omsteltijden

Zwenkbuigen elimineert zaken als proefbuigingen, instelfouten, nameten, corrigeren, gereedschapbreuk en nabewerken. Maar ook reduceert een zwenkbuiger omsteltijden, cyclustijden, positioneerfouten, fysieke inspanning, gereedschapskosten, personeelskosten, bediening en handelingen. Omsteltijden worden bijvoorbeeld gereduceerd door volautomatische instellingen van de Z-as bovenbalkklemming, C-as roterende bovenbalk, Y-as buigbalk, B-as buig middelpunt verstelling, D-as buigbalk verkanteling, A-as buigbalkverstelling (plaatdikte), X-as achteraanslag en BMB-as bombering.

Maar ook doordat het gereedschap voor zwenkbuigmachines duurzaam is, waardoor nagenoeg geen gereedschapswissel nodig is. De gereedschappen kennen een grote flexibele geometrie en nagenoeg geen slijtage omdat zwenkbuigen een niet schurende techniek is. Dat betekent geen slijtagecorrecties meer ingeven en doordat er met weinig kracht wordt gebogen ontstaat er geen aftekening.

Ook materiaalvariaties (in dikte, treksterkte en walsrichting) zijn bij de zwenkbuiger veel minder een probleem dan bij de kantbank. Een kleine variatie resulteert al in grote afwijkingen bij het kanten. Bij het zwenkbuigen wordt er aan de buitenzijde van het product gebogen tot een bepaalde hoek. Hierdoor zijn materiaaldikte, treksterkte en walsrichting variatie en de aanwezigheid van eventuele gaten in de buiglijn minder van invloed voor de nauwkeurigheid.

Tegengestelde hoeken

Ook een groot voordeel is natuurlijk het positief/negatief buigen (up en down). Het buigen van producten met tegengestelde hoeken is op een kantbank zwaar en intensief werk. Het product moet uit de machine worden genomen, gedraaid worden en dan weer in de machine worden gebracht. Vaak is daar een extra bediener of een manipulator voor nodig en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Producten met tegengestelde hoeken zijn op een zwenkbuigmachine eenvoudig te produceren: de plaat ligt op de machine en de bediener hoeft hem niet meer om te draaien.