MAK4 EVO

De MAK 4 Evolution UD is de zwenkbuigmachine voor complexe taken in de industriële plaatbewerking. Dankzij de up-and-down-technologie van de buigbalk zijn er meer verwerkingsstappen mogelijk in een kortere tijd en wordt de handling geminimaliseerd. Deze machine biedt gebruikers de mogelijkheid tot extreem hoge mate van automatisering.

Schröder MAK4 Evo

De Schröder MAK4 Evo is een nieuwe generatie veelzijdige Heavy Duty zwenkbuigmachine voor het hoogwaardig buigen van dikke plaat. Deze nieuwe Up-and-Down zwenkbuigmachines staan garant voor een sublieme nauwkeurige buigkwaliteit tot 6 mm dikte met een daglicht opening van maar liefst 1090 mm. In tegenstelling tot bij het kanten hoeft de bediener de plaat niet te ondersteunen en te draaien tijdens de productie, dit resulteert in een onbeschadigd en nauwkeuriger product waarbij vrijwel geen fysieke belasting van de bediener gevraagd wordt.

Slechts één bediener nodig

Met deze nieuwe innovatieve zwenkbuigmachines worden grote en complexe producten geproduceerd met slechts één bediener, de plaatuitslag blijft op de oplegtafel liggen en aan de voorzijde wordt het product volautomatisch (optioneel) omhoog en omlaag (Up-and-Down) gebogen. De bediener hoeft de plaat enkel voor de robuuste achteraanslag te houden. De robuuste achteraanslag is voorzien van een RVS oplegtafel met kogels of borstels, tevens is deze voorzien van pneumatisch wegklapbare aanslagen in sectoren om het positioneren van de plaat te vergemakkelijken en versnellen. De robuuste aanslagvingers worden middels een kogelomloopspindel aangedreven voor een snelle en uiterst nauwkeurige positionering van het product. Voor het buigen van kleinere en smalle producten is de achteraanslag voorzien van haaksgeleiders en zijn delen van de oplegtafel uitneembaar voor het verkrijgen van extra ruimte.

Zuigtafel en achteraanslag

Optioneel is een zuigtafel leverbaar waardoor de machine de plaat zelf positioneert en daardoor ook eventuele bedieningsfouten en onnodige beschadigingen worden voorkomen. Door deze nieuwe technologie wordt bij dikke en zware platen veel kracht en inspanning bij de bediener bespaard; bij dunne producten is het uiteindelijke product optisch mooier en nauwkeuriger daar til- en positioneerfouten zijn uitgesloten. De allernieuwste ontwikkeling bij Schröder betreffende volautomatisch achteraanslag is de ALS draaitafel. Dit is een achteraanslag voorzien van 2 onafhankelijk beweegbare oplegtafels voorzien van zuignappen met in het midden een roterende zuigeenheid die de plaat kan roteren. Deze achteraanslag is voorzien een camerasysteem die de contouren van de plaat registreert voor een perfecte haakse uitlijning en maakt deze machine tot een uniek nauwkeurig volautomatisch buigcentrum.

Servomotoren en gereedschapswisselaar

De MAK4 Evo machines zijn standaard voorzien van de nieuwste generatie servomotoren en zijn daarom energie zuinig daar deze alleen energie vragen bij de buiging zelf. Een ander groot voordeel is dat bij het zwenkbuigen veel minder (duur) gereedschap nodig is. Bovendien kan men optioneel kiezen uit een volautomatische gereedschapwisslaar voor gereedschappen tot 300 mm hoog. 2 afzonderlijke units wisselen/plaatsen de gereedschappen op de juiste positie wanneer van programma wordt gewisseld, hierdoor wordt de insteltijd enorm gereduceerd en worden fouten uitgesloten.

Bij variatie in plaatdiktes stelt de CNC gestuurde buigbalk en bombering zich automatisch daarop in zonder dat gereedschap wissel nodig is. Bij het bovengereedschap is vaak maar één set hoog deelbaar gereedschap met hoekstukken nodig maar er zijn meerdere vormen van gereedschap beschikbaar voor complexe producten. De selectie van het gereedschap geschiedt tijdens het buigen volautomatisch, daardoor wordt het inzetbereik sterk vergroot en blijft geen buigprobleem onopgelost. De klemming van het gereedschap boven is hydraulisch waardoor het gereedschap snel en foutloos op de gewenste breedte gepositioneerd kan worden. Mede hierdoor wordt er enorm in omsteltijden en gereedschapskosten bespaard wat resulteert in een uitstekende lage kostprijs van het product.

Software besturing

De machine is voorzien van de Pos 3000 Professional grafische 3D Touchscreen besturing, deze zelfdenkende en zelflerende besturing is door Schröder zelf ontwikkeld en is door iedereen met het meeste gemak te bedienen en te programmeren. Het is mogelijk om eenvoudig met de vinger het product op het beeldscherm te tekenen tot het inlezen van DXF files. De besturing bepaalt zelf de plaatuitslag met de juiste plaatdikte instelling en geeft grafisch de buigvolgorde weer, alle geprogrammeerde producten worden grafisch opgeslagen in een grote productbibliotheek. Met deze revolutionaire besturing is het ook mogelijk elke willekeurige radius te buigen zonder dat speciaal gereedschap nodig is. 

De besturing berekent automatische hoeveel kleine buigingen nodig zijn voor de gewenste radius en de achteraanslag positioneert het product volautomatisch. Doordat bij het zwenkbuigen heel veel kleine stapjes (bijv. 0,1mm) mogelijk zijn, ontstaat een perfecte radius alsof het product gewalst is. Een andere unieke ontwikkeling van Schröder is de Unfold Software, hiermee kan op eenvoudige wijze een STEP file omgezet worden naar een buigprogramma voor de POS 3000 besturing incl. berekening van de cyclustijden en wanneer de gestrekte lengte tabel correct is ingevuld, wordt een juiste DXF gecreëerd voor de snij-of ponsmachine. Met deze perfecte afstemming tussen software en hardware wordt er een optimale foutloze efficiëntie gecreëerd tussen werkvoorbereiding en productie.