Metaalbedrijf J. Pompstra Oldemarkt

Metaalbedrijf Pompstra snijdt met Durma plasma

"Durma plasmasnijmachine is een werknemer die lekker doorgaat"

Metaalbedrijf J. Pompstra uit Oldemarkt heeft vorig jaar geïnvesteerd in een compacte Durma plasmasnijmachine. Waarom koos het bedrijf voor plasma, en waarom niet voor bijvoorbeeld een lasersnijmachine? Nieuwsgierig naar de beweegredenen en hoe de machine bevalt, gaan we vanuit de vestiging van TUWI in Moerdijk richting het meest noordelijke puntje van de provincie Overijssel waar we het pittoreske Oldemarkt vinden.

Direct naast het pand van Pompstra is een jachthaven. Het is een warme dag en diverse mensen zijn druk bezig met hun boot. Bij de ingang van Pompstra staat een stalen boei waarmee normaal gesproken het vaarwater gemarkeerd wordt. Ik kom blijkbaar tijdens de pauze, want veel medewerkers van Pompstra genieten buiten van het mooie weer.

Operator Harry van der Wal (links) met Klaas Pompstra

Operator Harry van der Wal (links) met Klaas Pompstra

Ik maak kennis met Klaas Pompstra. Hij leidt het bedrijf met de nu 17 medewerkers al 35 jaar. Hij heeft het bedrijf destijds overgenomen van zijn vader, die in 1966 begonnen is. De boei buiten? Klaas moet lachen dat juist dát mij opgevallen is. Vroeger heeft Pompstra veel boeien voor Rijkswaterstaat gemaakt, maar tegenwoordig zijn ze allemaal van kunststof.

Pompstra maakt vandaag de dag veel staalconstructies tot 150T voor de woningbouw. Hierbij moet je denken aan de verborgen staalwerken, zoals hoekkolommen, lateien, dakopbouwen, balkons en trappen. Daarnaast maken ze onderdelen voor bruggenbouwers, de weg- en waterbouwsector en de scheepsbouw. De meeste klanten bevinden zich boven de grote rivieren, alhoewel ze via een Duitse klant ook te vinden zijn in Duitsland, België, Tsjechië, Noorwegen, Oostenrijk.

In het verleden gebruikte Pompstra bij de realisatie van de staalconstructies een halfautomatische pons-knipmachine. De machine was cruciaal voor het productieproces, omdat bij veel projecten kop- en voetplaten gemaakt moeten worden. Deze pons-knipmachine kreeg echter steeds vaker problemen met de hydrauliek en viel steeds vaker uit. Klaas zag aankomen dat een nieuwe machine nodig werd. Pompstra is echter niet zo’n heel groot bedrijf en de ruimte is beperkt. Met de wensen die ze hadden zou Pompstra uitkomen bij een hele pons-knipstraat, die te veel ruimte in beslag zou nemen en bovendien hing aan zo’n pons-knipstraat ook een aardig prijskaartje. Door collega’s werd Klaas gewezen op de mogelijkheid om te gaan snijden met plasma, in plaats van knippen, waarbij door de Hypertherm-technologie ook perfect ronde gaten te snijden zijn. 

Diverse leveranciers mochten een aanbieding doen voor een plasma-snijmachine. TUWI bood volgens Klaas met de Durma PL-C 2060 een goede machine voor de beste prijs. In eerste instantie had Klaas wel bedenkingen bij het merk Durma, maar was al snel overtuigd omdat TUWI het merk Durma al jarenlang met succes voert. Ook was Klaas eerst huiverig tegenover plasma. Hij besteedde af en toe snijwerk uit dat door een externe partij met een plasmasnijder gedaan werd. Hij kreeg dan soms materiaal terug dat scheef gesneden was met ronde gaten die ei-vormig waren. Dat is niet de kwaliteit waar Pompstra voor staat en was niet acceptabel.  TUWI kon ook hier Pompstra ervan overtuigen dat de Durma plasmasnijder echt recht snijdt en mooie ronde gaten maakt.  

 

De aanschaf van een lasersnijmachine is kort ter sprake gekomen bij de aankoopselectie, maar was geen optie. Klaas: “Natuurlijk snijdt een lasersnijmachine nog exacter en heb je minder warmte-inbreng. De machine wordt echter hoofdzakelijk voor constructiewerk gebruikt en hiervoor is de kwaliteit van de Durma plasmasnijder meer dan genoeg. Bij constructiewerk heb je de zeer hoge nauwkeurigheid van een tiende millimeter van een laser niet nodig. Een lasermachine is natuurlijk een stuk duurder en voor ons werk is dat niet nodig.”  

“Nu die machine er eenmaal staat, ben ik hartstikke blij dat ik de stap gezet heb”, aldus Klaas, “We besparen nu veel ruimte en de jongens zeggen dat die oude pons-knipmachine nu wel helemaal weg kan, die staat nu stof te vangen. En de voorraadstelling met strippen is ondertussen naar buiten verplaatst en begint al wat te roesten. We hoeven geen strippen meer op voorraad te houden, we werken nu alleen nog maar met platen. Nu de machine er staat, ga je bovendien anders ontwerpen. Zonder een snijmachine is elk hapje en elke ronding uit een strip een extra handeling die tijd en geld kost en dat probeer je te voorkomen. Met de plasmasnijder maakt zo’n extra bewerking eigenlijk niet uit en is snel gedaan.”

We lopen via een voorportaal richting de werkplaats. Onderweg komen we een grote muurschildering tegen, waarop te zien is dat de oude Egyptenaren bij de bouw van hun piramides de staalconstructies van Pompstra gaan gebruiken. Ook staat in de hal een award te prijken, waarop te lezen is dat Pompstra al vele malen in de prijzen is gevallen voor zeer uiteenlopende prestaties. Aangekomen in de werkplaats doet de Durma plasmasnijmachine onafgebroken zijn werk. Eén van de operators Harry van der Wal staat verderop in de hal. Hij houdt met een schuin oog de machine in de gaten. “Het enige dat we hoeven doen, is af en toe nieuwe platen en software laden. Het is een wel een werknemer die lekker doorgaat”, zegt Klaas Pompstra lachend. 

De Durma plasmasnijmachine is een werknemer die lekker doorgaat

Meer weten over Durma's plasmasnijmachines?

Hier vindt u meer informatie over de plasmasnijmachines binnen TUWI's leveringspakket.

Plasma snijmachines

TUWI.nl gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Meer weten.