Morgo Aluminium, Zutphen

Gedreven door innovatie met machines van TUWI

Vanuit TUWI in Winterswijk ben ik voor deze referentie dwars door de Achterhoek onderweg naar Morgo Aluminium in Zutphen. Op de eindbestemming zie ik rechts een grote opslaghal waar men bezig is met bekleden van dakkapellen, links is het kantoor en de werkplaats van het bedrijf. Een dame ziet mij al aankomen en begeleidt mij naar een kantoortje. Op de tafels staan diverse knap geconstrueerde aluminium profielen en ook een soort aluminium ornamenten. Op een kastje staat een deel van de constructie van een aluminium schutting. Het is direct duidelijk dat Morgo zich compleet richt op aluminium.

Een man komt het kantoor binnen en stelt zich voor als Mark Wemmenhove, directeur van Morgo. Vanaf dat mij gevraagd werd een referentie te schrijven over dit bedrijf, vroeg ik mij af waar de naam Morgo voor staat. Mark verklaart dat de naam simpelweg een verwijzing is naar de oprichters van de firma, een bedrijf dat alweer 40 jaar bestaat. Mark zelf is 30 jaar geleden bij de firma gekomen en kocht na tien jaar het bedrijf. Morgo richtte zich destijds vooral op ventilatieroosters voor kozijnen, standaard extrusieprofielen en in beperkte mate knip- en zetwerk.

Morgo werd echter steeds meer geconfronteerd met opdrachten van aannemers die niet met standaard profielen konden worden gerealiseerd. Architecten ontwerpen eigen profielen en de aannemers vroegen Morgo of zij konden maken wat de architect zich voorstelde. Mark pakte de uitdagingen van de architecten met twee handen aan en samen met de 25 medewerkers ging hij aan de slag, wat in 2006 onder andere resulteerde in de aanschaf van een Durma AD-S 30100 hydraulische kantbank en plaatschaar van TUWI. Sindsdien produceert het team succesvol maatwerkprofielen en monteert deze ook zelf in heel Nederland.

De afgelopen jaren wordt steeds meer naar zeer specialistische maatwerkprofielen gevraagd, waarvoor Morgo in 2018 zijn machinepark uitbreidde met een Euromac MBX 1250 ponsnibbelmachine en een tweede kantbank, een Durma AD-SERVO 30100 hybride kantbank. Ik vraag Mark naar de aanleiding om een tweede kantbank aan te schaffen: "De eerste kantbank van Durma doet het nog steeds prima en draait dagelijks, maar het werk stapelde zich op. De nieuwe machine is een stuk sneller en ook heeft Durma de afgelopen jaren niet stilgezeten qua innovatie. De nieuwe machine heeft nog meer mogelijkheden, waarmee we nog complexere producten kunnen maken. De werkvoorbereiding schrijft nu vooraf de programma's voor de kantbank en zet deze op de server. De machine haalt vervolgens zijn programma via het netwerk van de server. Er is nauwelijks nog programmeerwerk aan de machine zelf nodig en dat is zeker een groot voordeel van de nieuwe machine. Dat betekent meer tijd voor kwantiteit en kwaliteit "

Naast de productie van unieke maatwerkprofielen, denkt Mark tezamen met zijn medewerkers regelmatig graag even out-of-the-box.  Om het team scherp te houden, denken ze mee met innovatieve concepten op geheel andere vlakken. Resultaten hiervan zijn onder andere magnesium wielrenfietsen-en mountainbikes, bladen voor windmolens, onderstellen van skeelers, rolstoelen en rollators. "Door ook op andere gebieden jezelf te dwingen creatief te zijn, kunnen de medewerkers met de bestaande machines de meest innovatieve producten produceren", aldus Mark.

Wanneer ik Mark vraag naar zijn mooiste project, kan hij moeilijk een keuze maken. Juist wanneer een project bijzondere elementen bevat, dan komen aannemers naar Morgo en kan het team zijn kennis en kunde van het materiaal en de prestaties van de DURMA machines laten zien. Uiteindelijk kiest Mark voor het project "De Markthaven in Oudenbosch". Het is een project waarbij je veel toepassingen ziet van aluminium profielen. Voor dit project zijn makelaars gemaakt, dat zijn de sierelementen op de voorpunt van het dak, de gevelafdekprofielen, de schuinlopende muurafdekkappen en de kadersystemen waarmee de kozijnen geaccentueerd worden. Het is een goed voorbeeld hoe je met aluminium esthetische elementen kunt toevoegen aan een project.

En dat het goed gaat met Morgo, blijkt uit de aanschaf in 2019 van een SBT 3006 hydraulische oscillerende schaar, wederom van Durma. De nieuwe schaar van Durma is een stuk sneller als de schaar die Morgo had staan. Mark vertelt dat hij met TUWI in 2006 mee is geweest naar de fabriek van Durma in Turkije. "In eerste instantie weet je niet wat je van een Turks merk moet vinden, maar als je eenmaal persoonlijk de manier van werken hebt gezien bij Durma, de strakke productieprocessen en een fabriek waarbij je van de vloer kunt eten, dan is direct elke twijfel verdwenen. We waren echt onder de indruk van de fabriek. De besturing is bovendien van het Nederlandse Delem. Dat alles bij elkaar maakt het voor ons een heel interessante machine." Ik stel vast dat Morgo drie machines van Durma heeft staan. "Je kent uit eigen ervaring de kwaliteit van het merk en tel daar het serviceniveau van TUWI bij op. Wanneer ik een nieuwe machine nodig heb, hoef ik niet zo lang na te denken bij wie ik moet zijn. Maar vertel je collega's bij TUWI dat maar niet, want dat gaat ten koste van de korting ", zegt Mark lachend.

Wanneer ik een nieuwe machine nodig heb, hoef ik niet zo lang na te denken bij wie ik moet zijn.

Meer weten over de Durma Servo kantbanken?

Hier vindt u een overzicht van de kantbanken binnen TUWI's leveringspakket.

Machinegroep kantbanken

TUWI.nl gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Meer weten.