Machinefabriek Bolsward

Aantal opdrachten sterk toegenomen met Durma HD-F 6020 fiberlasersnijmachine

Foto 1: Wiebe Oosterbaan, Marco Mans (TUWI), Gerard Mulder en Douwe Postma

Bij TUWI kregen we vorig jaar oktober een mailtje met de bestelling voor een fiberlasersnijmachine. Aangezien dit soort grote bestellingen normaal gesproken persoonlijk in ontvangst worden genomen, werd ik nieuwsgierig naar de mensen achter MachineFabriek Bolsward die per mail een Durma HD-F 6020 4kW fiberlasersnijmachine kochten. Voordat ik op pad ga, geven mijn technische collega's mij nog snel het juiste adres. Ze hebben de machine namelijk opgebouwd op de oude locatie van Machinefabriek De Klokslag, waar sinds januari MachineFabriek Bolsward haar intrek heeft genomen.  

In Bolsward aangekomen, word ik ontvangen door Wiebe Oosterbaan en Gerard Mulder, de eigenaren van MachineFabriek Bolsward. Het directiekantoor ligt op de eerste verdieping van het pand, met grote ramen die een wijds uitzicht geven over een groot deel van de werkplaats. "Daar moesten de collega's in het begin wel even aan wennen", grapt Wiebe. De verhuizing was sowieso even wennen voor de medewerkers, vertelt Gerard. Een aantal collega's werkt al tientallen jaren bij ons en wanneer je dan gaat verhuizen, dan is niet direct iedereen even enthousiast.  Op de oude locatie was de werkplaats echter te klein geworden. De nieuwe locatie heeft ruimte in overvloed en ondertussen heeft iedereen zijn plek weer gevonden.  

MachineFabriek Bolsward maakt machines voor de voedingsmiddelenindustrie, bijna alles uit roestvrijstaal. Van oudsher is Friesland het zuivelhart van Nederland en van daaruit zijn veel bedrijven ontstaan, zo ook MachineFabriek Bolsward. Gerard begon 30 jaar geleden als stagiair en groeide door van machinebouwer naar bedrijfsleider. Wiebe kwam als financiële man het bedrijf binnen. Elf jaar geleden werd het tweetal aangeboden het bedrijf over te nemen, een kans die zdirect aanpakten. Wiebe en Gerard vullen elkaar in de dagelijkse praktijk perfect aan. Waar Wiebe de man is van de lange-termijn planningbewaakt Gerard de zaken die op korte termijn plaatsvindenDe Durma lasersnijmachine is inderdaad per mail besteld, maar Marco Mans van TUWI heeft de heren vooraf wel eerst goed geadviseerdbovendien waren ze tijdens een eerdere zakenreis met TUWI naar de Durma-fabriek in Turkije al zeer enthousiast over deze machine geworden. 

We lopen door het pand. Ik zie modern ingerichte kantoren, maar ook historische elementen die het gebouw zijn eigen karakter geven. In de fabriekshallen hangen nog mooie karakteristieke gaslampen van 400 Watt per stuk. Wiebe vertelt dat ze na het ontvangen van de eerste stroomrekening, nu snel de overstap naar moderne LED-verlichting willen maken. Terwijl we richting de nieuwe Durma lasersnijmachine lopengeeft hij aan dat ze tot acht jaar geleden het snijwerk moesten uitbesteden Bovendien moesten ze vaak anderhalve week wachten op hun gesneden materiaal. Voor MachineFabriek Bolsward was dat onwerkbaar. Aangezien acht jaar geleden een fiberlasersnijmachine niet binnen het budget viel, werd destijds gekozen voor een waterstraalsnijmachineDe laatste tijd kon de waterjet de productie echter niet meer bijbenen. De doorlooptijd van de producten begon op te lopen, terwijl klanten niet willen wachten"De levertijd staat gigantisch onder druk, het is een groot voordeel als je snel kunt leveren", aldus Wiebe. Bij MachineFabriek Bolsward ging men daarom vorig jaar op zoek naar een oplossing om sneller te kunnen snijden en om meer continuïteit in het productieproces te brengenIn tegenstelling tot 2012 bleken de prijzen van lasersnijmachines bij TUWI anno 2019 financieel goed bereikbaar. "Het hebben van een modern machinepark is bovendien belangrijk om je personeel te behouden", vult Gerard aan. "Medewerkers willen tegenwoordig niet meer met een zwart gezicht 's avonds naar huis. De jongere generatie wil werken met moderne machines." 

We betreden ondertussen de ruimte waar de Durma fiberlasersnijmachine staat. De man in de blauwe overall is Douwe Postma en hij is verantwoordelijk voor de lasersnijmachine. Hij vindt het fantastisch wat er allemaal met de machine kan. "De training die we kregen was wel overweldigend, maar ik kreeg al snel gevoel voor de machine. De software was even wennen, maar ik kan er nu goed mee overweg. En als ik vragen heb, bel ik snel TUWI", aldus Douwe.   

MachineFabriek Bolsward merkt dat het zich rondgesproken heeft dat zij deze nieuwe lasersnijmachine hebben. Nu klanten weten dat MachineFabriek Bolsward zelf perfect kan snijden, krijgen ze ook meer opdrachten voor snijwerk. Wiebe zegt lachend: "We hebben nu zoveel opdrachten en de machine is zo snel, dat het werk zich nu dreigt op te hopen bij de kantbank." 

Terwijl ik met Wiebe en Gerard weer terugloop naar de uitgang, kijk ik nog een keer achterom en zie Douwe met een grote glimlach op zijn gezicht de machine bedienen. 

We hebben nu zoveel opdrachten, het is een gigantisch voordeel als je snel kunt leveren

Meer weten over Durma's fiberlasers?

Hier vindt u een overzicht van de fiberlasersnijmachines binnen TUWI's leveringspakket.

Fiber laser snijmachines

TUWI.nl gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Meer weten.