Machines

Een overzicht van onze machinegroepen

snijtechnologie → kanten, zwenkbuigen en knippen → walsen en buigen → zagen, boren en tappen → ponsen, ontbramen en uithoeken

TUWI levert metaalbewerkingsmachines sinds 1978. Vooral met machines voor de plaatverwerkende industrie heeft TUWI een groot marktaandeel opgebouwd. Het verschil van TUWI vindt u in:

  • De ruime ervaring in de advisering, levering, installatie, scholing en service op productiemachine(s).
  • De hoge servicegraad.
  • Een showroom van 1.500m² in Winterswijk en 500 m² in Moerdijk waarin alle machines demonstratiegereed staan.
  • Een serviceorganisatie met 16 geschoolde monteurs.
  • Prima garantie en jaarlijks preventief onderhoud.
  • Een ruim assortiment in metaalbewerkingsmachines.

Binnen het leveringspakket hebben wij voor u alvast een onderverdeling gemaakt.

Snijtechnologie

Voor het snijden van metaal zijn in de loop van de tijd verschillende technieken ontwikkeld: autogeensnijden, plasmasnijden, lasersnijden en watersnijden. Elke snijtechniek heeft zijn eigen kenmerken, echter is het toepassingsgebied van de verschillende technieken zo groot, dat in de praktijk verscheidende technieken voor dezelfde productie worden toegepast. Een combinatie van snijtechnieken is ook mogelijk, bijvoorbeeld autogeen met plasma of water met plasma. De keuze van de juiste snijtechnologie is afhankelijk van veel factoren zoals de gewenste snijsnelheid en het productievolume, de snijkwaliteit, de thermische vervorming, de nabewerking en uw budget.

Kanten, zwenkbuigen en knippen

Met kanten of zwenkbuigen wordt een vlak stuk plaat vervormd tot een 3D-object. Beide technieken zijn uiterst nauwkeurig en het product ziet er goed uit omdat er geen lasnaden zichtbaar zijn. Bij grote plaatdelen wordt vaak gekozen voor zwenkbuigen om doorbuigen van de plaat te voorkomen. Zwenkbuigen biedt bovendien bij positieve en negatieve hoeken meer flexibiliteit. Groot voordeel van de kantbank is de hoge productiesnelheid. 

Voor het scheiden van plaatproducten is knippen vaak de snelste methode. De basis voor het knippen van zowel enkelstuks als series is de guillotineschaar.

Walsen en buigen

Buigen en walsen zijn technieken, waarbij het materiaal zoals een buis of profiel, gedwongen wordt een bepaalde radius aan te nemen. Er zijn vele manieren ontwikkeld die elk geschikt zijn voor hun specifieke toepassing. Bij buigen zal het materiaal onder invloed van een buigmoment aan de ene zijde plaatselijk rekken en aan de andere zijde stuiken. Bij walsen wordt juist getracht de rek en stuik te vermijden. Enkel door middel van rollen wordt in stapjes het materiaal (buis, profiel) cilindrisch gevormd.

Zagen, boren en tappen

Zaagmachines worden onderscheiden in lint- en cirkelzaagmachines. Een lintzaag werkt met eindloze en lintvormige zaag , een cirkelzaag is een zaag met een blad in de vorm van een ronde stalen schijf. Beide machines worden gebruikt voor lange en rechte snedes, waarbij de lintzaag meer flexibel in te zetten is.

Bij de verspaningstechnologie boren en tappen wordt in het materiaal een rond gat gemaakt. Conventionele boormachines worden handmatig bediend en hierdoor kost het meer inspanning de gaten nauwkeurig te positioneren. Bij computergestuurde boormachines kan zeer nauwkeurig gewerkt worden. Wanneer in het gat een schroefdraad nodig is, wordt de bewerking tappen genoemd.

Ponsen, ontbramen en uithoeken

Ponsen is een bewerkingstechniek waarbij met een pons en een matrijs van gehard staal door drukkracht vormen uit plaatmateriaal worden gesneden in één enkele bewerking. Door de ponsen en matrijzen te wisselen, zijn talloze vormen mogelijk. Over het algemeen worden ronde, ovale en vierkante vormen geponst.

De uithoekmachine is een variant op de ponsmachine en knipt hoeken uit het materiaal. Bij metaalbewerkingen blijft aan de rand van het bewerkte metaal soms een lelijk, scherp kantje zitten. Voor de verdere bewerking, de montage of het eindgebruik van het object is dit scherpe kantje niet veilig en niet wenselijk.

Een ontbraammachine zorgt voor een perfect eindresultaat door middel van afbramen, slijpen en polijsten. Een afgewerkte rand oogt professioneler en indien het object gespoten wordt, dan hecht bij randen met een radius de lak beter.

TUWI.nl gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren. Meer weten.