TUWI TALK: De nummer 1 game-changer binnen de plaatwerkindustrie?

Intro: onze branche verandert sneller dan ooit. Als TUWI staan wij middenin de snel veranderende markt. Door middel van de nieuwe serie ‘TUWI TALK’ gaan wij regelmatig nieuwe berichten bespreken en delen over ontwikkelingen die wij zien gebeuren in de branche, zodat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.

De laatste decennia is er geen techniek geweest die de markt zo heeft veranderd als de introductie van de fiberlaser. Sinds 2015 maakt de fiberlaser een stormachtig ontwikkeling door. Het beschikbare vermogen wordt alsmaar hoger: binnen ons leveringspakket is nu tot 20 kW mogelijk! In combinatie met de doorontwikkeling van de belangrijke componenten van de machine maakt dat de snijkwaliteit maar blijft verbeteren. Was het voor het fiberlaser tijdperk gecompliceerd een grote afmeting CO² laser te bouwen, de fiberlaser maakt dit relatief simpel mogelijk. Machine afmetingen van 20 x 3 meter zijn geen uitzondering meer. 

Enerzijds heeft de opkomst van de fiberlaser ervoor gezorgd dat de lasertechnologie voor steeds meer bedrijven binnen bereik is gekomen, hierdoor zijn deze bedrijven flexibeler. Engineers hebben meer mogelijkheden om producten anders te ontwerpen waardoor deze sneller, anders gezegd tegen een gunstiger prijs, te kunnen produceren. Vooral dat laatste heeft de concurrentiepositie van veel bedrijven binnen de Nederlandse maakindustrie aanzienlijk versterkt.

Anderzijds heeft de opkomst van de fiberlaser er ook voor gezorgd dat andere technieken enigszins naar de achtergrond zijn verdreven. Denk aan ponsnibbelen (lees hiervoor ook ons blog ponsnibbelen of lasersnijden), maar ook technieken als waterstraalsnijden worden nu anders ingezet. Waar vroeger, en dat is nog niet zo lang geleden, bedrijven kozen voor watersnijden omdat hiermee ook dun plaatmateriaal gesneden kon worden tegen een veel lagere investeringsprijs t.o.v. een traditionele CO² laser, kiezen veel bedrijven nu voor een fiberlaser.

Ik voorzie ook een verschuiving op het gebied van plasmasnijden. Door steeds hogere laservermogens zal een gedeelte van de plasma markt in de nabije toekomst worden overgenomen door de fiberlaser. Maar ook de CO² laser verdwijnt bij veel fabrikanten uit het portfolio omdat de aantallen simpelweg te laag zijn. Toch ben ik blij dat wij nog steeds de mogelijkheid hebben deze ‘ouderwetse’ techniek aan te bieden, want er zijn nog steeds toepassingen, vooral in het roestvrijstaal en aluminium, waarbij CO² lasersnijden het beste snijresultaat  biedt. 

Als Nederlandse maakindustrie zijn wij traditioneel sterk in het adopteren van nieuwe technieken. Onderzoeken en innoveren zit in ons DNA. Daarom ben ik ervan overtuigd dat wij onze positie als toonaangevend land in de maakindustrie nog tot in lengte van jaren gaan behouden. Want wat is er mooier dan actief zijn in een dynamische markt, waarin je als machineleverancier constant wordt uitgedaagd om je productportfolio future-proof te hebben? Laat die volgende game-changer maar komen!

Marco Mans
Commercieel Directeur TUWI Nederland B.V.

Verder praten over ontwikkelingen in de metaalbranche?

Neem contact met mij op. Ik ga graag met u in gesprek over de mogelijkheden voor uw bedrijf.

mma-rh-removebg-preview