EVO-Center

De nieuwe, sterk geautomatiseerde zwenkbuigmachine EVO Center vertegenwoordigt de nieuwste ontwikkeling in de Evolution-serie van industriële high-performance machines en maakt niet alleen indruk met een volledig nieuw ontwerp, maar ook met de roterende zuigplaataanslag, de volautomatische gereedschapswisselaar met gereedschap tot 400 mm hoog en de mogelijkheid voor de uitbreiding naar een buigcentrum.

EVO-Center Zwenkbuigmachine

De EVO-Center serie staat voor de nieuwste ontwikkeling in volautomatische plaatbewerking en is volledig ontworpen door Schröder. Dankzij de extreem snelle gereedschapswisselaar is deze zwenkbuigmachine uitermate geschikt voor de flexibele productie van individuele producten en kleine series. De nieuwste Up-and-Down techniek staat garant voor een sublieme nauwkeurige buigkwaliteit tot 3 mm dikte met een daglicht opening van maar liefst 850 mm. De EVO-Center zwenkbuigmachine is ontwikkeld voor serieproductie met maximale reproduceerbaarheid.

Advanced Handling System

Het innovatieve Advanced Handling System (AHS) met draaibare zuigtafel en gereedschapswisselaar maken het EVO-Center ook uitermate geschikt voor modulaire uitbreiding tot een volautomatisch buigcentrum in een productielijn. Door de draaibare zuigtafel positioneert de machine het plaatmateriaal automatisch en elimineert daardoor eventuele bedieningsfouten en onnodige beschadigingen. Deze nieuwe technologie maakt dat de hantering van zwaar plaatmateriaal optimaal geautomatiseerd is. Bij dun plaatmateriaal is het uiteindelijke product optisch mooier en nauwkeuriger aangezien til- en positioneerfouten zijn uitgesloten. De achteraanslag is voorzien van 2 onafhankelijk beweegbare oplegtafels voorzien van zuignappen met in het midden een roterende zuigeenheid die de plaat kan roteren. In tegenstelling tot bij het kanten hoeft de bediener de plaat niet te ondersteunen en te draaien tijdens de productie, dit resulteert in een onbeschadigd en nauwkeuriger product waarbij vrijwel geen fysieke belasting van de bediener gevraagd wordt. 

Up-and-Down principe

Met deze nieuwe innovatieve zwenkbuigmachines worden veelzijdige en complexe producten volledig geautomatiseerd, de plaatuitslag blijft op de oplegtafel liggen en aan de voorzijde wordt het product volautomatisch (optioneel) omhoog en omlaag (Up-and-Down) gebogen. De robuuste achteraanslag is voorzien van een RVS oplegtafel met kogels of borstels, tevens is deze voorzien van pneumatisch wegklapbare aanslagen in sectoren om het positioneren van de plaat te vergemakkelijken en versnellen. 

Achteraanslag

De robuuste aanslagvingers worden middels een kogelomloopspindel aangedreven voor een snelle en uiterst nauwkeurige positionering van het product. Voor het buigen van kleinere en smalle producten is de achteraanslag voorzien van haaksgeleiders en zijn delen van de oplegtafel uitneembaar voor het verkrijgen van extra ruimte. Deze achteraanslag is voorzien een camerasysteem die de contouren van de plaat registreert voor een perfecte haakse uitlijning en maakt deze machine tot een uniek nauwkeurig volautomatisch buigcentrum. 

Volautomatische gereedschapswissel

Het volautomatisch wisselen van de tot 400 mm hoge gereedschappen op de bovenbalk met hydraulische gereedschapsklemming gebeurt door een gereedschapswisselaar met twee asynchroon beweegbare grippers. Aangezien deze aan de bovenbalk is bevestigd en gereedschappen met elke hoogte kan opspannen vanuit de gereedschapsmagazijnen die rechts en links in de machinebehuizing zijn geïntegreerd, is hij zeer snel. 

Geen enkele verandering van de machineset-up neemt langer dan een minuut in beslag. Bij variatie in plaatdiktes stelt de CNC gestuurde buigbalk en bombering zich automatisch daarop in zonder dat gereedschap wissel nodig is. Het benodigde bovengereedschap wordt automatisch geselecteerd en geplaatst uit de gereedschapsmagazijnen welke zich aan weerszijde van de machine bevindt. De selectie van het gereedschap geschiedt tijdens het buigen volautomatisch, daardoor wordt het inzetbereik sterk vergroot en blijft geen buigprobleem onopgelost. 

De klemming van het gereedschap boven is hydraulisch waardoor het gereedschap snel en foutloos op de gewenste breedte gepositioneerd kan worden. Mede hierdoor wordt er enorm in omsteltijden en gereedschapskosten bespaard wat resulteert in een uitstekende lage kostprijs van het product.

POS 3000 software

De machine is voorzien van de Pos 3000 Professional grafische 3D Touchscreen besturing en toont het product en de machine driedimensionaal. Deze zelfdenkende en zelflerende besturing is door Schröder zelf ontwikkeld en is door iedereen met het meeste gemak te bedienen en te programmeren. Het is mogelijk om eenvoudig met de vinger het product op het beeldscherm te tekenen tot het inlezen van DXF files. De besturing bepaalt zelf de plaatuitslag met de juiste plaatdikte instelling en geeft grafisch de buigvolgorde weer, alle geprogrammeerde producten worden grafisch opgeslagen in een grote productbibliotheek. 

Alle aanpassingen zoals afstelling van de buigbalk, afstelling van het buigcentrum en bombering zijn gemotoriseerd. Met deze revolutionaire besturing is het ook mogelijk elke willekeurige radius te buigen zonder dat speciaal gereedschap nodig is. De besturing berekent automatische hoeveel kleine buigingen nodig zijn voor de gewenste radius en de achteraanslag positioneert het product volautomatisch. Doordat bij het zwenkbuigen heel veel kleine stapjes (bijv. 0,1mm) mogelijk zijn, ontstaat een perfecte radius alsof het product gewalst is. 

Unfold software

Een andere unieke ontwikkeling van Schröder is de Unfold Software, hiermee kan op eenvoudige wijze een STEP file omgezet worden naar een buigprogramma voor de POS 3000 besturing incl. berekening van de cyclustijden en creëert ook een juiste DXF voor de snij-of ponsmachine. Met deze perfecte afstemming tussen software en hardware wordt er een optimale foutloze efficiëntie gecreëerd tussen werkvoorbereiding en productie. Als het EVO-Center volledig geautomatiseerd in een productielijn moet worden gebruikt, kan het softwareteam van de Schröder Group de besturing van manipulatoren, transportsystemen of robots integreren in de POS 3000-besturing van de machine.